O.E.M. 161

O.E.M.  161

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Κόκκινη ψείρα

 Ένα από τα πιο επικίνδυνα παράσιτα που προσβάλλουν τα καναρίνια, μεταφέροντας τους μολυσματικές ασθένειες και ιούς, είναι η κόκκινη ψείρα. Ενημερωθείτε για το πώς θα την αντιμετωπίσετε!
Η κόκκινη ψείρα αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την υγεία του καναρινιού, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το πτηνό σας για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και της υγείας του γενικότερα. Η κόκκινη ψείρα έχει την ικανότητα να κρύβεται πολύ καλά μέσα στο κλουβί του καναρινιού, φωλιάζοντας σε σημεία που δεν μπορεί κανείς εύκολα να τη διακρίνει. Συνήθως μέσα σε σχισμές, παραμένοντας εκεί τη διάρκεια της ημέρας για να μπορέσει να δράσει ανενόχλητη τις βραδινές ώρες όπου και πάλι δύσκολα γίνεται αντιληπτή. 
Σε απλή γλώσσα είναι ένας κακός μπελάς! Επιτίθεται συνήθως στους νεοσσούς που βρίσκονται μέσα στις φωλιές τους, την αναπαραγωγική περίοδο ρουφώντας τους στην κυριολεξία το αίμα. Κάτι που δυστυχώς είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους αφού σε τόσο νεαρή ηλικία και μην έχοντας ακόμα αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τους. Κι αυτό γιατί με την αφαίμαξη μεταφέρονται μολυσματικές ασθένειες και μεταδίδονται ιοί που ευθύνονται για την απώλεια των νεοσσών. 
Δυστυχώς η κόκκινη ψείρα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός εφιάλτης αφού είναι τόσο ανθεκτική που μπορεί να επιζήσει χωρίς τροφή για έξι ολόκληρους μήνες σχεδόν. Για το λόγο αυτό αν δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως και με τον τρόπο που απαιτείται θα τη δείτε ξανά στο κλουβί του καναρινιού σας ενώ νομίζατε πως την είχατε εξολοθρεύσει. 
Το «κακό» αντιμετωπίζεται καλύτερα στη γένεση του, γι’αυτό πρέπει πάντα να γίνεται τακτικός έλεγχος. Και τώρα όσο αφορά την εξολόθρευση της, που είναι και το πιο σημαντικό: Ασφαλώς, όπως ήδη προαναφέραμε, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλάξουμε το κλουβί του καναρινιού μας από την εμφάνιση της κόκκινης ψείρας είναι να εξολοθρευτεί όσο ακόμα ο αριθμός της είναι περιορισμένος.
Ένας τρόπος είναι να τοποθετούμε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου, κάποια βράδια πάνω από το κλουβί ένα λευκό, υγρό πανί ή λευκές χαρτοπετσέτες. Αν το κλουβί του καναρινιού σας έχει κόκκινη ψείρα, το επόμενο πρωί θα βρείτε μαυροκόκκινα στίγματα πάνω στην επιφάνεια του πανιού ή της χαρτοπετσέτας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό παράσιτο, όμως πιο αποτελεσματικός και σίγουρος θεωρείται η χρήση των κατάλληλων παρασιτοκτόνων, ψεκάζοντας τόσο το κλουβί όσο και τα σκεύη του. 
Επίσης και στα ίδια τα πουλιά θα πρέπει να εφαρμοστεί παρασιτοκτόνο που θα σας προτείνει αυστηρά ο κτηνίατρος σας και μόνο. Γενικά να έχετε υπόψη ότι σαν την πρόληψη τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για την υγεία του καναρινιού σας. 
Έτσι λοιπόν αν φροντίζετε για τη συχνή καθαριότητα του κλουβιού και των σκευών του, κάνοντας και μια απολύμανση με ακαρεοκτόνο, θα κάνετε τη ζωή της κόκκινης ψείρας πολύ δύσκολη, γιατί δεν θα μπορέσει να πλησιάσει το χώρο του φτερωτού σας φίλου. Η καλύτερη περίοδος που μπορεί να γίνει αυτό είναι είτε μετά την πτερόρροια, δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είτε λίγο πριν την περίοδο αναπαραγωγής, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο, είτε στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή Μάιο και Ιούνιο.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σπανάκι στα καναρίνια



Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  Υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.



 Αντικαρκινική προστασία

 Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: Ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Φιλικό με την καρδιά

 Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά - μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε αυτό 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μαζί με τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agriculture and Food Chemistry», έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι περιέχει 4 πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Προφυλάσσει τα μάτια

 Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology» παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη λουτεΐνης -του αντιοξειδωτικού που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία- καθώς και βιταμίνης Ε συσχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες. Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει παλαιότερα και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard. Oι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες!

Ωφέλιμο για τα οστά

 Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ - ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition in Clinical Practice» προτείνει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ στο πλαίσιο της προστασίας των οστών.

Δυναμώνει το μυαλό!

 Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience» και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Oι ερευνητές πειραματίστηκαν με το σπανάκι, τη φράουλα και τη βιταμίνη Ε, αλλά παρατήρησαν ότι η δράση του σπανακιού ήταν η πλέον εντυπωσιακή.





3 μυστικά

 • O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
• Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Oι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφησή του.
• Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο.



 Σύνθεση ανά 100 γρ. σε σπανάκι :
Θερμίδες 26 kcal
Λιπαρά 0,3 γρ.
Πρωτεΐνες 3,2 γρ.

Υδατάνθρακες 4,3 γρ.

Νερό 470 γρ.

Νάτριο 90,7 mg

Σίδηρος 3,1 mg

Ασβέστιο 93 mg

Φώσφορο 51 mg

Κάλιο 71 mg

Και ένα βίντεο από τα καναρίνια - μαλινουά μου να τρώνε σπανάκι :

 

Το ζευγάρωμα των καναρινιών




Η αναπαραγωγή των καναρινιών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε σύντομα μερικά νέα και υγιέστατα πουλάκια στο κλουβί μας!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι φυσικά η υγεία των γονιών. Θα πρέπει να έχουν καθαρά μάτια, να είναι ζωηρά, το αρσενικό να κελαηδάει, ενώ το πτέρωμά τους θα πρέπει να είναι και αυτό καθαρό και γυαλιστερό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στο κλουβί τους, το οποίο θα πρέπει να είναι και αυτό με την σειρά του καθαρό και σε ήσυχο σημείο τοποθετημένο. Πτηνά με λερωμένα φτερά, θολά μάτια, πληγές στα πόδια και γενικά νωχελικά δεν είναι κατάλληλα για γονείς.



Στο κλουβί τους τώρα, θα πρέπει να παρέχουμε φρέσκο και καθαρό νερό, τροφή, άμμο υγιεινής, ενώ θα ήταν απαραίτητο να τους προσφέρουμε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, φρέσκα μήλα και χόρτα, παστέλια και ένα κόκκαλο σουπιάς για να ακονίζουν το ράμφος τους.

Πρώτο στο κλουβί θα πρέπει να μπει το αρσενικό, και στη συνέχεια το θηλυκό, περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν την εποχή του ζευγαρώματος. Αυτό έχει σαν σκοπό να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Στην αρχή όμως, θα πρέπει να είναι χωρισμένα με ένα πλέγμα, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο του κλουβιού και το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά από δύο ή και τρεις εβδομάδες.
 
 
Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει στα μισά του Μάρτη, οπότε αντίστοιχα θα πρέπει να ξεκινήσει η συμβίωση των δύο καναρινιών. Τότε θα πρέπει να τοποθετήσουμε διάφορα υλικά μέσα στο κλουβί, προκειμένου να χτίσει το θηλυκό την φωλιά όπου θα γεννήσει τα αυγά. Τα υλικά αυτά μπορούν να είναι τρίχες, νήμα, πούπουλα και κλαδάκια. Το μέρος στο οποίο θα τοποθετήσουμε το κλουβί θα πρέπει να είναι ήσυχο, σε κάποιο δωμάτιο στο οποίο δεν θα μπαίνουμε συχνά. Το θηλυκό χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να χτίσει την φωλιά του και τότε θα είναι και έτοιμο για να ξεκινήσει η γέννα. Τα αυγά γεννιούνται ένα την ημέρα και είναι από τρία μέχρι έξι. Οσες μέρες διαρκεί η γέννα των αυγών, θα πρέπει να ψεκάζουμε την φωλιά με σκόνη που καταπολεμάει τις ψείρες.


 
Μια καλή τακτική για να γεννηθούν όλα τα πουλάκια την ίδια μέρα, είναι να απομακρύνετε το κάθε αυγό από την φωλιά, αντικαθιστώντας το με ένα πλαστικό, ενώ όταν γεννηθεί και το τελευταίο αυγό, τότε επιστρέφουμε και τα υπόλοιπα. Αν δεν γίνει αυτό, τα πουλάκια θα εκκολαφτούν σε διαφορετικές μέρες, με αποτέλεσμα τα τελευταία να έχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν θανάσιμα. Η διαδικασία της εκκόλαψης διαρκεί δεκατέσσερις μέρες και τότε θα δούμε τους νεοσσούς να ξεπροβάλουν και να τιτιβίζουν. Για τις επόμενες είκοσι ημέρες, θα πρέπει να ενισχύσουμε την διατροφή των καναρινιών μας, προσθέτοντας αυγοτροφή, βιταμίνες και μήλα. Μετά από εικοσιοκτώ εβδομάδες τα μικρά θα μπορέσουν να ζήσουν μόνα τους σε νέο κλουβί, ενώ οι γονείς τους θα είναι έτοιμη για την επόμενη αναπαραγωγή. Αν θέλουμε κάτι τέτοιο, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε μία νέα φωλιά και να επαναλάβουμε την διαδικασία.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Το ταξίδι των καναρινιών

Τα πιο δημοφιλή ωδικά πτηνά που αγοράζονται ως κατοικίδια, είναι τα γνωστά σε όλους μας καναρίνια.
 
 


Ο Serinus Canaria είναι ένα είδος σπίνου, που μπορούμε ακόμα και στις μέρες μας να τον συναντήσουμε στα Κανάρια νησιά. Οι Ισπανοί εξερευνόντας τον κόσμο, ανακάλυψαν τα Κανάρια νησιά το 1474 και μετέφεραν το συγκεκριμένο είδος, αφού τους άρεσε ιδιαίτερα το κελαήδισμά του. Δεν ήταν όμως οι μοναδικοί, μιας και καναρίνια είχαν ως κατοικίδια οι κάτοικοι των νησιών, κλεισμένα σε κλουβιά. Κατά την επιστροφή τους στην Ισπανία, οι ναύτες πήραν μαζί τους αρκετά καναρίνια, όπου είτε τα πουλούσαν πανάκριβα, είτε τα χάριζαν ως δώρα σε εξέχοντα άτομα.

Ισπανοί μοναχοί θέλοντας να προσθέσουν έσοδα στα μοναστήρια τους, ανέπτυξαν την εκτροφή τους, έχοντας μάλιστα το μονοπώλιο για 100 χρόνια. Αυτό το κατάφεραν πουλώντας μόνο τα αρσενικά πτηνά και κρατώντας για αναπαραγωγή τα θηλυκά. Οι χώρες που τα αγόραζαν ήταν η Γαλλία, η Ιταλία και η Αγγλία, μαζί με την Ισπανία φυσικά. Το μονοπώλιο έσπασε όταν εμφανίστηκαν ορισμένα θηλυκά πτηνά στην Ιταλία. Οι λόγοι που κατάφεραν να βρεθούν εκεί τα θηλυκά καλύπτονται από μυστήριο και υπάρχουν δύο ιστορίες που εξηγούν το πώς έγινε. Η πρώτη, ισχυρίζεται πως μαζί με τα αρσενικά πουλήθηκαν από λάθος και ορισμένα θηλυκά, μιας και δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους, ενώ η δεύτερη ισχυρίζεται πως κατά την μεταφορά αρσενικών πτηνών με πλοίο προς την Ιταλία, το πλοίο ναυάγησε, τα αρσενικά κατάφεραν να διαφύγουν και ζευγάρωσαν με σπίνους του γένους Serinus Serinus, που βρίσκονταν κοντά στις ακτές της Ελβας.

Το αποτέλεσμα πάντως, άσχετα με το ποια από τις δύο ιστορίες είναι η αληθινή, είναι πως στα τέλη του 16ου αιώνα υπήρχαν πάρα πολλοί εκτροφείς καναρινιών στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ολανδία, την Γαλλία και την Αγγλία για να γίνει πολύ σύντομα ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπημένα ωδικά πτηνά που θα βρείτε ως κατοικίδιο!

Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα καναρίνια είναι τρεις: τα καναρίνια κανονικού τύπου, που χωρίζονται σε αυτά με ίσιο και με σγουρό πτέρωμα, καθώς και στα καμπούρικα που είτε έχουν ίσιο, είτε σγουρό πτέρωμα. Τα καναρίνια χρώματος και τα καναρίνια φωνής.

Όποιο και να επιλέξετε, θα σας κρατήσει συντροφιά και θα σας διασκεδάζει κάθε πρωί με το τραγούδι του.

Ασθένειες των καναρινιών

Η ενασχόληση με τα καναρίνια είναι ένα χόμπι ιδιαίτερα ευχάριστο για πολλούς ζωόφιλους που προτιμούν να εστιάσουν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους σε πτηνά, αντί σε κάποιο τετράποδο. Θέλει πραγματική αφοσίωση και φροντίδα προκειμένου αυτά τα λιλιπούτεια πλάσματα να είναι ευτυχισμένα, όμως όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, μπορεί να αντιμετωπίσουν κι εκείνα διάφορα προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση όμως των καναρινιών, με σωστή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να λύσουμε το 99% αυτών των προβλημάτων. Η παρατήρηση από απόσταση είναι απαραίτητη στην έγκαιρη διάγνωση ασθένειας. Θα πρέπει να ξέρετε πως όταν το πουλί έχει κάποιο πρόβλημα, σταματάει να κελαηδάει και κάθεται φουσκωμένο στο κλαδί χάνοντας τη ζωντάνια και τη ζωηράδα του. Συμβαίνει όμως και το εξής, αν πλησιάσουμε το πτηνό για να δούμε τι συμβαίνει, εκείνο, καθαρά από ένστικτο, το πιθανότερο είναι πως θα κρύψει το πρόβλημα του, κάτι που θα μας ξεγελάσει και ίσως επαναπαυτούμε ότι όλα είναι καλά. Παρατηρήστε από μία απόσταση τη συμπεριφορά του πτηνού σας κι αν διαπιστώσετε την οποιαδήποτε αλλαγή απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν μία σειρά από ασθένειες που προσβάλουν τα καναρίνια και καλό είναι να είστε ενημερωμένοι για να διαχειριστείτε καλύτερα οποιαδήποτε απρόσμενη εξέλιξη στην υγεία του.

Είναι πολύ βασικό όσοι έχουν καναρίνια να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους προκειμένου έγκαιρα να αντιμετωπιστεί η κάθε επιπλοκή στην υγεία τους και να θεραπευτούν πιο εύκολα. Ποιες είναι οι ασθένειες που τα ταλαιπωρούν!


Ακάρεα

Το πουλί ξύνεται, είναι ανήσυχο και τα αρσενικά σταματούν το κελαηδούν. Τα ακάρεα είναι ορατά με γυμνό μάτι πάνω στο πουλί. Συνήθως φωλιάζει στα κλαδιά του κλουβιού οπότε θα το εντοπίσετε εκεί. Τα ακάρεα δεν σκοτώνουν το πουλί, αλλά το εξασθενούν τόσο πολύ που αναπόφευκτα γίνεται ευάλωτο σε άλλες ασθένειες. Με ειδικά προϊόντα θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε, αλλά και πάλι με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο κτηνίατρος σας.

Ακάρι της τραχείας

Το ακάρι της τραχείας εκδηλώνεται με δύσπνοια στην αρχή και σε προχωρημένο βαθμό με έντονο βήχα του πουλιού. Είναι αρκετά συνηθισμένο στα καναρίνια και μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση με σιγουριά. Τα καναρίνια είναι πολύ ευαίσθητα στο αναπνευστικό τους σύστημα και γι’αυτό μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο που θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Παχυσαρκία

Η μεγάλη ποσότητα τροφής και η περιορισμένη κίνηση έχουν σαν αποτέλεσμα το υπερβολικό πάχος. Το αποτέλεσμα είναι η κακή διάθεση και η απώλεια πτητικής ικανότητας, αφού οι μύες είναι πολύ χαλαροί και το βάρος μεγάλο. Τα πολύ παχιά καναρίνια δεν κελαηδούν και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αναπνέουν με δυσκολία, σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να φροντίσετε πολύ τη δίαιτα του καναρινιού σας. Όμως προσέξτε γιατί η απότομη αλλαγή της διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα διαταραχές στο έντερο. Ελαττώστε τη τροφή του σταδιακά και εμπλουτίστε την με χορταρικά. Μια δοκιμασμένη δίαιτα των εκτροφείων είναι φρυγανιά με λίγο γάλα, γαρνιρισμένη με σπόρο παπαρούνας. Επίσης προτρέψτε το καναρίνι σας κινηθεί μέσα στο κλουβί του, χωρίς ασφαλώς να το τρομάζετε.

Πτερόρρορια

Πρόκειται για τη φυσιολογική ετήσια αλλαγή του πτερώματος κάθε πουλιού όπου κατά τη διάρκεια της, από Ιούλιο έως Οκτώβριο, θα πρέπει να το ταΐζετε καλά, να του χορηγείτε συμπληρώματα και να το βάζετε συχνά στην μπανιέρα για μπάνιο. Και μην προβληματίζεστε που το αρσενικό σας καναρίνι δεν κελαηδά, στην περίοδο της πτερρόροριας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Τα πουλί πρέπει σ’αυτή τη φάση της ζωής του να είναι ξεκούραστο και σε καλή κατάσταση ενώ όπως προαναφέραμε, να το ενθαρρύνετε να κάνει μπάνιο καθημερινά για να ανακουφίζεται από τον πόνο.

Ασπεργίλλωση

Το καναρίνι αναπνέει βαριά και αδυνατίζει ανησυχητικά παρόλο που τρέφεται επαρκώς. Κύρια αιτία της συγκεκριμένης ασθένειας είναι η μολυσμένη τροφή από μύκητες. Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων στους πνεύμονες και στο έντερο, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο του πουλιού. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε την τροφή που δίνετε στο καναρίνι σας, καθώς πρέπει να διατηρείται στιλπνή, να μην παραμένει για πολύ καιρό σε κλειστό χώρο, ούτε να παραλείπετε να κλείνετε τη συσκευασία κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Όταν διαγνωστεί η νόσος και το καναρίνι ξεκινήσει τη θεραπεία του, οπωσδήποτε πρέπει να απολυμάνετε το κλουβί και όλα τα εξαρτήματα, κάτι που έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ευλογιά

Η ευλογιά στα καναρίνια προκαλείται από ένα μικρόβιο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κιτρινόασπρες κηλίδες στο κεφάλι, στο στήθος, στα φτερά και στα πόδια. Ταυτόχρονα το πουλί υποφέρει από δύσπνοια και αποβάλλει βλέννες.

Αρρώστιες των ματιών

Οι αρρώστιες στα μάτια των καναρινιών συνήθως προκαλούνται από τα ρεύματα και εκδηλώνονται με δάκρυα και τσίμπλες. Σε πρώτη φάση αντιμετωπίστε την κατάσταση με ένα διάλυμα χαμομηλιού. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από δυο ημέρες, πιθανόν να πρόκειται για μόλυνση από βακτηρίδια και πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Διάρροια

Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και η αλλοιωμένη τροφή αποτελούν συχνά την αιτία αβλαβών διαρροιών. Σε μία τέτοια κατάσταση μπορείτε να του δώσετε λίγο κάρβουνο για πουλιά και να προσθέσετε μία μικρή ποσότητα χαμομήλι στο νερό του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κρατάτε το καναρίνι σας ζεστό για να μην χάνει δυνάμεις. Αν η διάρροια δεν σταματήσει πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο, αλλιώς το πουλί θα χάσει πολλά υγρά και μεταλλικά στοιχεία επιφέροντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.

Δυσκοιλιότητα

Η παχιά και ακατάλληλη τροφή και η κατάποση ξένων σωμάτων μπορεί να γίνουν αιτία δυσκοιλιότητας. Όταν τα καναρίνια υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θα δείτε να κάθονται με ανακατεμένο φτέρωμα, προσπαθώντας να αφαιρέσουν τα κόπρανα με το ράμφος τους. Μερικές σταγόνες λάδι και τα χορταρικά στη διατροφή τους μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, διαφορετικά ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Μπρόκολο ότι καλύτερο (ειδικά τα φύλλα)




Το μπρόκολο δεν είναι ένα απλό λαχανικό. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί το αποκαλούν «σούπερ τρόφιμο», καθώς τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά.

Θρεπτικά στοιχεία στο μπρόκολο:

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Και το καλύτερο είναι πως περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες!

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 g

Θερμίδες 30 kcal 140 kJ

Υδατάνθρακες 5 g
Σάκχαρα 1.7 g  
Φυτικές ίνες 6.64 g  
Λίπος 0.37 g
Πρωτεΐνη 2.82 g

Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.071 mg 5%  
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.117 mg 8% 
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.639 mg  4%
Παντοθενικό οξύ (B5) 0.573 mg 11%
Βιταμίνη B6 0.175 mg - 13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 63 mg 16%

Βιταμίνη C 89.2 mg 149%

Ασβέστιο 47 mg  5%
Σίδηρος 0.73 mg  6%
Μαγνήσιο 21 mg  6%
Φώσφορος 66 mg  9%
Κάλιο 316 mg 7%
Ψευδάργυρος 0.41 mg 4%

Ακόμα, το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Φύλλα μπρόκολου




Προτιμήστε να αγοράζετε το μπρόκολο μαζί με τα φύλλα του. Περίπου 30 γρ. φύλλα μπρόκολου, παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α (τα μπουκετάκια παρέχουν μόνο το 3%!). Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και για υγιή όραση, ενώ βοηθά στην αναπαραγωγή και την κυτταρική επικοινωνία. Τα φύλλα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, με μόλις μια μερίδα να μας παρέχει το 43% των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Και ένα βίντεο με τα μαλινουά μου να τρώνε φύλλα μπρόκολου:

 

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Σχολείο - Μαθητές και δάσκαλοι

Με την εκπαίδευση προσπαθούμε να επιτύχουμε να αποδώσουν όσο το δυνατό καλύτερα αυτά που έμαθαν τα πουλιά στη διδασκαλία ώστε να είναι έτοιμα για το διαγωνισμό.
Για αυτό μετά το τέλος της πτερόρροιας περίπου στά μέσα Οκτωβρίου πρέπει :
Απογευματινή ώρα να βάλουμε τα μικρά στά ατομικά κλουβιά διαγωνισμού, με όσο το δυνατό λιγότερη ταλαιπωρία.
Μετά από διάστημα μίας εβδομάδας, βάζουμε ανάμεσά τους χωρίσματα, ώστε να μην βλέπουν το ένα το άλλο για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο τραγούδι τους.
Η τροφή που δίνουμε είναι μικτοί σπόροι. Οι δάσκαλοι βρίσκονται μέσα στο σχολείο σαν να είναι και αυτοί μαθητές. Μετά από 3 έως 4 μέρες ελλατώνουμε το φως στο χώρο, και σταδιακά το κλείνουμε τελείως. Σε αυτό το στάδιο φανταστείτε ένα δωμάτιο που μπαίνει φως μόνο από τις γρίλιες του πατζουριού.
Μετά από 3 έως 4 μέρες ανοίγουμε το φως στο χώρο και τοποθετούμε ελαφριά κουρτίνα μπροστά στο εκπαιδευτήριο.
Σταδιακά μειώνουμε το φως στο χώρο έως ότου το κλείσουμε τελείως ενώ η κουρτίνα πάντα παραμένει μπροστά στα πουλιά.
Φροντίζουμε αυτός ο χώρος να αερίζεται σωστά προσέχουμε τη διατροφή και αλλάζουμε συχνά το νερό.
Έχει έρθει τώρα ο καιρός να στήσουμε τα πουλιά. Τα βγάζουμε από το ράφι και τα τοποθετούμε σε απόσταση τριών μέτρων μπροστά μας το ένα κλουβί πάνω στο άλλο και στο πάνω μέρος έναν από τους δασκάλους. Τα πουλιά πρέπει να τα βγάζουμε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα από τις 8.30 πμ έως τις 5 μμ σε ακανόνιστες ώρες. Όταν μετά από καιρό τα καλύτερα έχουν ξεχωρίσει κάνουμε τις τετράδες μας. Πουλί που μία λέει και την άλλη δεν λέει δεν το βάζουμε στην τετράδα γιατί στο διαγωνισμό μάλλον δεν θα τραγουδήσει. Όταν τα πουλιά δεν τραγουδούν τους δίνουμε περισσότερο σκοτάδι και αν χρειαστεί απόλυτο.
Όταν έχουμε απόλυτο σκοτάδι πρέπει να προσέξουμε να μην χάσουν τον προσανατολισμό τους. Δηλαδή πότε ξημερώνει και πότε νυχτώνει, για να το επιτύχουμε αυτό ανοίγουμε την κουρτίνα το πρωί για να καταλάβουν ότι ξημέρωσε και την κλείνουμε μετά από μισή ώρα.

Οι μαθητές με τους δασκάλους