O.E.M. 161

O.E.M.  161

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Καναρίνια ~ Καιρός για ζευγάρωμα

Ερωτήσεις που χρειάζονται απάντηση πριν να αρχίσουμε την αναπαραγωγή.

1. Τι θα κάνουμε τους νεοσσούς πού θα βγουν;

Οι πιο πιθανές λύσεις είναι να δώσουμε τα μικρά καναρινάκια σε κάποιους φίλους η σε κάποιο μαγαζί με κατοικίδια που όμως θα πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί από πριν εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι θα γεννηθούν και αρσενικά αλλά και θηλυκά καναρίνια. Από ένα ζευγάρι καναρίνια μπορεί να προκύψουν από 1 έως 5 ή και περισσότερα καναρινάκια τη φορά. Στην περίοδο αναπαραγωγής μπορούμε να έχουμε περίπου 3 γέννες.

2.Ποια ράτσα καναρινιών θα ζευγαρώσουμε;

Τα καναρίνια που θα ζευγαρώσουμε θα πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας και όχι συγγενείς. Αυτό θα σας βοηθήσει και στην διάθεση των νεοσσών αλλά και θα ελαχιστοποιήσει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα όπως θνησιμότητα, παραμορφωμένοι νεοσσοί κτλ. Τα πουλιά που θα ζευγαρώσουμε καλό θα είναι να τα έχουμε τουλάχιστον από το Νοέμβρη και να είναι νέα πουλιά (1-3 χρονών) με σωστή μορφολογία για την ράτσα τους. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως δεν υπάρχει λόγος να ζευγαρώσουμε ένα αδύνατο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο μη σωστό καναρίνι.

3.Θα έχουμε τον αναγκαίο χρόνο και χώρο για να τα φροντίσουμε κατά την περίοδο αναπαραγωγής;

Η περίοδος αναπαραγωγής εάν το ζευγάρι βρίσκεται σε κλειστό χώρο μπορεί να ξεκινήσει και από Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Αυτό συνήθως συμβαίνει με εκτροφείς που θέλουν τα καναρίνια όσον το δυνατό πιο έτοιμα για τους διαγωνισμούς που ξεκινούν τον Νοέμβρη ή νωρίτερα για πώληση. Σε αντίθετη περίπτωση ο Μάρτιος είναι καλός μήνας για να ξεκινήσουν τα πουλιά. Ο χρόνος που θα ξεκινήσουμε το ζευγάρωμα είναι πολύ σημαντικός για να ελέγχουμε το πόσες φορές θα γεννήσουν τα πουλιά. Για να κρατήσουμε μια κανάρα υγιή, δεν θα πρέπει να κάνει παραπάνω από 3 γέννες το χρόνο. Μέσα στον Ιούνιο που αρχίζουν οι πολλές ζέστες καλό θα είναι να έχουμε χωρίσει τα ζευγάρια. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου γέννας θα πάρει περίπου 50 ημέρες, δηλαδή από την στιγμή που θα βάλουμε το ζευγάρι μαζί μέχρι τη στιγμή που οι νεοσσοί θα βρίσκονται σε δικά τους κλουβιά. Για 2 γέννες θα χρειαστούν περίπου 80 ημέρες και για 3 γέννες 115 με 130 ημέρες (η διαφορά στις μέρες εξηγείται παρακάτω). Τις περισσότερες ημέρες της αναπαραγωγής, τα καναρίνια θα χρειαστούν καθημερινή φροντίδα, ιδιαίτερα όταν εμφανιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχάσετε να προβλέψετε κλουβιά για τους νεοσσούς τους, οποίους θα μπορείτε να τους φροντίσετε περίπου σαν ενήλικα καναρίνια, μετά τις 40 ημέρες ζωής τους

4.Σε ποιο μέρος και σε τι κλουβί θα ζευγαρώσουν τα καναρίνια;

Ένα από τα κλουβιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείτε εύκολα να ζευγαρώσετε σε αυτό τα καναρίνια είναι διαστάσεων περίπου 70 χ 30 χ 40 εκ., με αφαιρούμενο χώρισμα. Η ζευγαρώστρα (το κλουβί ζευγαρώματος) θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο ύψος σε μέρος ήσυχο μη προσβάσιμο από παιδιά, αρπακτικά, τρωκτικά κτλ, να μην τη χτυπάει ο ήλιος και να μην έχει ρεύματα αέρα. Δεν θα πρέπει να μετακινείται παρά μόνο για καθαρισμό. Εάν αλλάξουμε το μέρος που βρίσκετε η φωλιά η κανάρα μπορεί να την παρατήσει γιατί αναγνωρίζει τη φωλιά της από το όλο περιβάλλον και τη θέση της σε αυτό.

5.Σύντομη περιγραφή αναπαραγωγής. Διατροφή, προετοιμασία και κατάληξη.

Δύο μήνες περίπου πριν την Άνοιξη, που αρχίζει συνήθως η περίοδος αναπαραγωγής των Καναρινιών, πρέπει να φροντίσουμε για την καλή διατροφή των ζευγαριών, να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια, για να είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά κατά την απαιτητική περίοδο που θα ακολουθήσει.

Ποικιλία θρεπτικών τροφών είναι αναγκαία, και μπορεί να περιλαμβάνει κόκκους, φυτικούς σπόρους που έχουν βλαστήσει από σιτάρι (ψευδάργυρος, Βιτ. Ε, αργινίνη) κ.ά. (ιδανική τροφή), μαζί με αυγό βρασμένο, με το τσόφλι (το αποσύρουμε πιο γρήγορα σε ζεστό καιρό), για τα αμινοξέα, καρνιτίνη κ.ά. ή αυγοτροφή, γύρη, τριμένα καρύδια ή φυστίκια, βρώμη, σπιρουλίνα, παπαρουνόσπορο, μαγιά μπύρας, καναβούρι, λιναρόσπορο (νίζερ), chia, περίλλα, κεχρί στερεωμένο στα κάγκελα (ραμφίζουν τρώνε - παίζουν, περνούν την ώρα τους). Καθαρίζουμε από φλούδια, ανανεώνουμε.

Φρούτα, μήλα, λαχανικά καλά πλυμένα, σαλατικά, ραδίκια, καρότα, μπρόκολο, αγγούρι, τσουκνίδα, φύτρο σόγιας, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, κεράσια, πεπόνι, ακτινίδια, μανταρίνια και σταφύλια.

Πολυβιταμίνες σε υγρή μορφή ή σκόνη (και στην πτερόρροια).

Πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα για τα πουλιά: Σουπιοκόκκαλο για να καλύψει ανάγκες στα ανόργανα στοιχεία και Μineral block για φυσικό ασβέστιο - φωσφορικό ασβέστιο, ουσιώδη ορυκτά, μέταλλα, παράγωγα φυτικής προέλευσης, γάλα και παράγωγα γάλακτος, σιτηρά, τέφρα, φωσφόρο, νάτριο, ιχνοστοιχεία.
Απαγορεύονται όλα τα είδη λάχανου, αβοκάντο, γκρέιπ φρουτ, ραβέντι, δαμάσκηνο, λεμόνι.

Στη συγκεκριμένη ζευγαρώστρα που περιγράψαμε παραπάνω τοποθετούμε το χώρισμα και από την μια μεριά τον αρσενικό και από την άλλη το θηλυκό καναρινί. Πριν τα αφήσουμε μαζί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα καναρίνια είναι έτοιμα για ζευγάρωμα και ότι ταιριάζουν. Ο αρσενικός είναι έτοιμος εφόσον κελαηδήσει προς τη θηλυκιά. Το θηλυκό θα αρχίσει να κουβαλάει το νήμα που της έχουμε βάλει για να φτιάξει φωλιά και ανταποκρίνεται στο κελάηδισμα του αρσενικού σκύβοντας και κουνώντας τα φτερά της. 'Αλλη ένδειξη είναι ο πρησμένος φαλλός των πουλιών. Μόλις δούμε τέτοιες κινήσεις και αφού έχουμε αφήσει με το χώρισμα τα πουλιά τουλάχιστον για μια μέρα αφαιρούμε το χώρισμα και τοποθετούμε την φωλιά. Λίγο κυνήγι τις θηλυκιάς από τον αρσενικό δεν είναι κακό, όμως αν όλοι μέρα ακούμε τσακωμούς και δούμε πούπουλα στο κλουβί τότε σημαίνει είτε ότι τα πουλιά δεν είναι έτοιμα η ότι δεν ταιριάζουν. Βάζουμε ξανά το χώρισμα και προσπαθούμε ξανά μετά από λίγες μέρες. Εάν τα πουλιά είναι έτοιμα και ταιριάζουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα δούμε το πρώτο αυγό και μετά 14 ημέρες κλώσημα θα δούμε και τον πρώτο νεοσσό.


Εάν δεν σκοπεύουμε σε δεύτερη γέννα τότε θα πρέπει να πάρουμε τον αρσενικό από την ζευγαρώστρα όταν οι νεοσσοί είναι περίπου 12 μερών. Μετά τη 17η ημέρα των νεοσσών ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκιά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς, τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη φωλιά και τη θηλυκιά στην άλλη ώστε να τα ταΐζει μέσα από το χώρισμα (Αυτή η κίνηση δεν είναι αναγκαία παρά μόνο για να αποφύγουμε τυχόν μάδημα των νεοσσών λόγο διάθεσης των γονιών τους για καινούρια γέννα). Υπάρχει περίπτωση η θηλυκιά να γεννήσει ξανά και χωρίς τον αρσενικό. Μόλις δούμε κάποιο αυγό στο πάτο του κλουβιού βάζουμε μια έτοιμη φωλιά (βάζουμε εμείς το νήμα στη φωλιά) στη μεριά της θηλυκιάς και την αφήνουμε να γεννήσει τα αυγά. Η θηλυκιά θα κλωσάει τα άσπορα αυγά και σύγχρονως θα ταΐζει τα μικρά. Μόλις τα μικρά είναι 25 με 30 ημερών μπορούν να τραφούν μόνα τους και τα βάζουμε σε άλλο κλουβί. Εφόσον η θηλυκιά είχε γεννήσει και κλωσάει την αφήνουμε να κλωσσάει για 15 ημέρες συνολικά, μήπως γλιτώσουμε από άλλη γέννα.


Στην περίπτωση που θέλουμε κι άλλη γέννα. Όταν οι νεοσσοί είναι 14-16 ημερών, βάζουμε δεύτερη φωλιά στη ζευγαρωστρα έτσι ώστε να μπορούμε να χωρίσουμε της δυο φωλιές με το χώρισμα. Μετά τη 17η μέρα των νεοσσών ή αν παρατηρήσουμε τη θηλυκιά να μαδάει κάποιο από τους νεοσσούς τότε βάζουμε το χώρισμα αφήνοντας τους νεοσσούς από τη μεριά με τη πρώτη φωλιά και τη θηλυκιά με τον αρσενικό στην πλευρά με την δεύτερη φωλιά. Όταν οι νεοσσοί είναι 25-30 ημερών τους μεταφέρουμε σε άλλο κλουβί.
 
 
EΝΑΡΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Για όχι και τόσο αρχάριους)
 
Αφού έχουμε προετοιμάσει τα ζευγάρια βάζουμε τις θηλυκιές στις ζευγαρώστρες. Έχουμε 2 επιλογές για το ζευγάρωμα. Βάζουμε έναν αρσενικό για κάθε θηλυκιά ή 1 αρσενικό με 2 θηλυκές.
Άλλοι μπορεί να βάλουν και 3 θηλυκιές αλλά νομίζω αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Καλό είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν τα πουλιά σε ένα κλουβί με χώρισμα ώστε να γνωριστούν καλύτερα.

Αυτή τη δυνατότητα δυστυχώς δεν την έχουν πολλοί και καλό είναι ότι ζευγαρώστρες φτιάχνουμε στο μέλλον να σκεφτόμαστε και αυτή την επιλογή που εκτός των άλλων μας δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουμε τα μικρά πουλάκια αν δούμε ότι τα μαδάνε οι γονείς τους η ακόμα τον αρσενικό αν παρενοχλεί τη θηλυκιά.

Κλουβί ζευγαρώστρα μήκους 60 cm με χώρισμα. Δυνατότητα αφαίρεσης σχάρας και ταψιού συρταρωτά!!!

Η επιλογή των ζευγαριών είναι μια διαδικασία που θέλει μεγάλη προσοχή. Το πιο βασικό προσέχουμε να μην ζευγαρώσουμε αδέρφια. Σημαντικό είναι στο ζευγάρι και τα δύο πουλιά να μην είναι φετινά.

Καλό είναι ένα από τα δύο να έχει «πείρα» από την προηγούμενη χρονιά Βάζουμε τις φωλιές στα κλουβιά και δίνουμε λίγο νήμα στις θηλυκές. Κατάλληλο για νήμα είναι κλωστές από λινάτσα φυτική ή βαμβακερή κλωστή.

Λινάτσα μπορούμε να αγοράσουμε σε μαγαζιά γενικού εμπορίου αλλά πρέπει να την πλύνουμε καλά.

Προτιμούμε λινάτσα αραιάς πλέξης για να δουλεύεται πιο εύκολα. Προσοχή να αποφύγετε νήματα που είναι πολύ λεπτή η κλωστή γιατί μπορεί να μπλεχτεί κάποιος νεοσσός με άσχημες συνέπειες. Προτιμώ να δίνω 2 ή 3 διαφορετικά νήματα σε 2-3 διαφορετικά μήκη από 5-6 cm μεχρι 12-13cm . Το νήμα το βάζω σε εξωτερική κρεμαστη θήκη που είναι για το φρούτο. Ετσι παίρνουν τα πουλιά άνετα το νήμα και δεν τα ενοχλώ βάζοντας εσωτερικά το νήμα.

Αν επιλέξουμε ζευγάρωμα με 1 αρσενικό και 2 θηλυκά μπορούμε να εφαρμόσουμε 2 πρακτικές.

Μια μέθοδος είναι να έχουμε τα αρσενικά σε δικά τους κλουβιά και να μην έχουν οπτική επαφή με τις θηλυκές. Οταν δούμε ότι η θηλυκιά κουβαλάει νήμα στη φωλιά βάζουμε τον αρσενικό στη ζευγαρώστρα και παρατηρούμε να μην υπάρχει έντονος καβγάς. Αν υπάρχει πρόβλημα βγάζουμε τον αρσενικό και δοκιμάζουμε πάλι σε μερικές μέρες. Αν δούμε ότι ο αρσενικός προσπαθεί να ταίσει την θηλυκιά και εκείνη δεχτεί τότε είμαστε σε καλό δρόμο! Όταν κάνει το 3-4 αβγό χωρίζουμε το αρσενικό και το ξαναβάζουμε στο κλουβί του και όποτε κρίνουμε το βάζουμε με άλλη κανάρα και ξανα το αποσύρουμε όταν κανει τα αβγά.

Όταν βγουν τα πουλιά από τη φωλιά σε ηλικία 18 ημερών περίπου τότε βάζουμε το χώρισμα και μπαίνει ο αρσενικός για δεύτερη γέννα!

Αν δεν έχουμε δυνατότητα να αποσύρουμε τα αρσενικά σε κλουβάκια μόλις κάνουν τη δουλειά τους τα βάζουμε απευθείας σε άλλη θηλυκιά και τα επιστρέφουμε στην πρωτη μολις βγουν τα μικρά.

Προσέχουμε να μην έχει οπτική επαφή η θηλυκιά με τον αρσενικό που θα πάει στο άλλο κλουβι. Υπάρχει η πιθανότητα να αρνηθεί να κλωσσησει και σε αυτή την περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να ξαναγυρίσουμε τον αρσενικό και να δοκιμάσουμε τις επόμενες μέρες να τον πάμε στην άλλη κανάρα.

Το πρόβλημα είναι αν δεν εχει χώρισμα το κλουβί όταν θα επιστρέψει στην πρώτη κανάρα πως θα συμπεριφερθεί στα μικρά πουλιά. Συνήθως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και μπορεί και να τα ταίσει.

Καλύτερα είναι να επιστρέψουμε τον αρσενικό τις πρώτες μέρες που θα βγούν τα μικρά και όχι όταν είναι μεγάλα ή έχουν βγεί από τη φωλιά.

Το πρωί που θα κάνει η κανάρα το αβγό το παίρνουμε προσεχτικά ή με ένα κουταλάκι ή με την ειδική λαβίδα για τα αβγά λαβίδα.

Στη θέση του βάζουμε ψεύτικο και αυτό γίνεται μέχρι την ημέρα που θα κάνει το πέμπτο αβγό.

Tα αβγά τα φυλάσσουμε σε ένα κουτί στο οποίο μέσα έχουμε βάλει σπόρο. Προσέχουμε να είναι σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Μπορείτε να τα γυρίζετε τα αβγά μια φορά την ημέρα αλλά και κάποιες φορές που δεν το έκανα δεν είχα πρόβλημα!

Oταν κάνει το 2-3ο αβγό κόβουμε την αυγοτροφή και ξαναβάζουμε 1-2 μέρες πρίν βγούν τα μικρά. Το πρωί της 5ης ημέρας επιστρέφουμε τα αβγά αφού πρώτα επιθεωρήσουμε αν η φωλιά είναι καλά φτιαγμένη.

Αν δεν είναι προσθέτουμε εμείς νήμα και με μια μικρή λάμπα στρώνουμε τη φωλιά.

Ακόμα καλύτερα αν δεν είναι καλη η φωλιά είναι να αφαιρέσουμε τελείως τη φωλιά και να βάλουμε ένα ειδικό κομμάτι από τσόχα που υπάρχει για αυτή τη δουλειά στα ειδικα μαγαζιά.

Eπίσης πριν βάλουμε τα αβγά πρέπει να ελέγξουμε αν είναι καθαρά. Αν είναι έστω και λίγο λερωμένα δεν θα μπορεί η κανάρα να τα γυρίζει και από αυτά τα αβγά δεν θα έχουμε μικρά. Με μια μπατονέτα βρεγμένη με λίγο νερό καθαρίζουμε απαλά το αβγό! Σημειώνουμε την ημερομηνία που αρχίζει η επώαση και την 6-7η ημερα αποσύρουμε τα αβγά για να τα ελέγξουμε αν είναι γόνιμα. Με τον ειδικό φακό η με μια λάμπα ελέγχουμε προσεχτικά τα αβγά.

Τα άσπορα αβγά φαίνονται αδεια και διαφανή ενώ τα γόνιμα φαίνονται πιο σκούρα. Αν είναι γόνιμα επιστρέφουμε τα αβγά. Αν όμως εχει 6 αβγά και τα 4 είναι γόνιμα αφαιρούμε τα 2 άσπορα αβγά για να είναι πιο εύκολο το εργο της κανάρας.

Αν είναι όλα άσπορα αφαιρούμε τελείως τη φωλιά και σε μια εβδομάδα περίπου η θηλυκιά είναι ετοιμη για νέα γέννα.

Γέννα που δεν εχουν βγεί πουλιά δεν πιάνεται οπότε μην θεωρήσουμε αν έχει 2 γέννες με άσπορα oτι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζευγαρώνει! Όταν κλωσάει η θηλυκιά δεν βγαίνει χωρίς λόγο από το κλουβί παρα μόνο για να φάει. Θα δείτε ότι κάνει πολύ μεγάλες κουτσουλιές.

Στις 13-14 μέρες θα βγουν τα μικρά.

Δεν ενοχλούμε καθόλου την κανάρα και ελέγχουμε τη φωλιά μόνο όταν βγαίνει η θηλυκιά για να φάει. Ελέγχουμε αν ταΐζει τα μικρά.

Αν όχι τα ταΐζουμε μόνοι μας μέχρι να αναλάβει η κανάρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου