O.E.M. 161

O.E.M.  161

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οι σπόροι στην διατροφή των καναρινιών

Σπόροι :

λευκή περίλλα
κεχρί
νίζερ

λινάρι
καναβούρι

 
 
 
 
 
  


μαύρο ρούπσεν
κόκκινο ρούπσεν










Γενικά, τα Μαλινουά είναι καναρίνια τα οποία παχαίνουν σχετικά εύκολα και για αυτό το κεχρί (ως αμυλούχος σπόρος) υπερισχύει στα μίγματα της διατροφής του.

 Ανάλυση των παραπάνω σπόρων :

- Κεχρί (canary seed): ή ασπούρι, είναι ένας κατά βάση αμυλούχος σπόρος. Αποτελεί το βασικό σπόρο σε όλα τα μείγματα για την διατροφή όλων των καναρινιών. Ανάλογα την εποχή (ανάπαυση-αναπαραγωγή-πτερόρροια) έχει και διαφορετική αναλογία στο μέσα μείγμα μας (από 60% έως 80%).

- Νίζερ: Σπόρος που λατρεύουν τα καναρίνια γιατί είναι πλούσιος σε λιπαρά 35% με τα περισσότερα να είναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Ενδείκνυται η χορήγησή του σε συνδυασμό με το καναβούρι. Η χρήση του έως 10% στο μείγμα είναι ιδανική.

- Καναβούρι: Το καναρίνι αγαπά τους λιπαρούς σπόρους σαν το καναβούρι. Τα λιπαρά του είναι 35% εκ των οποίων τα περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ενώ έχει πολύ καλή αναλογία πρωτεΐνης. Μια αναλογία 5% είναι πολύ καλή για το μείγμα μας.

- Λινάρι: Άλλος ένας λιπαρός σπόρος με αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών (καλό για το γαστρεντερικό). Η χρήση του πρέπει να είναι λελογισμένη (έως 5%) διότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει και διάρροια.

- Λευκή περίλα: Πρόκειται για ένα σπόρο πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, τον οποίο αγαπούν τα καναρίνια. Η χρήση του από 2% έως 5% θεωρείται ιδανική (με την μέγιστη χρήση της στην πτερόρροια και την αναπαραγωγή).

-Ρούπσεν: έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Εκτός αυτού έχει μεγάλο ποσοστό λουτεΐνης που βοηθά στην ανάδειξη του κίτρινου χρώματος στο πτέρωμα. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, 43% λίπος και 18 % υδατάνθρακες.
 
Επιπλέον, καλό είναι να χορηγούμε στα πουλιά μας και τους σπόρους μεγάλης θρεπτικής αξίας Chia, Foniopaddy και Camelina.

Εκτός από τα παραπάνω, στα καναρίνια μας δίνουμε αβγοτροφή, φρούτα και λαχανικά.

Σημαντικό ρόλος επίσης στη διατροφή των καναρινιών μας, παίζει και ο παράγοντας περιβάλλον εκτροφής. Αυτό σημαίνει ότι άλλη η αναλογία σπόρων στην εσωτερική εκτροφή (εσωτερικό χώρο), άλλη σε εξωτερική εκτροφή και άλλη ανάλογα τις γενικότερες συνθήκες (κυρίως καιρικές) που επικρατούν κατά τόπους ή ανά τη χώρα. Και αυτό γιατί άλλο κλίμα έχει η Φλώρινα και άλλο η Αθήνα, επομένως οι απαιτήσεις και τα δεδομένα αλλάζουν.
 
Εξυπακούεται, ότι σε κάθε περίπτωση η όποια αλλαγή στη διατροφή των καναρινιών μας, θα πρέπει να γίνεται ομαλά, σταδιακά και όχι απότομα, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως εντερικές διαταραχές, στρες κλπ. Η αλλαγή της διατροφής των καναρινιών μας λοιπόν (συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων, λαχανικών, αυγών, αυγοτροφών κλπ) θα πρέπει να γίνεται σταδιακά μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα. Απλά σκεφτείτε πως γίνεται και στη φύση, από το χειμώνα περνάμε σταδιακά στην άνοιξη και σταδιακά στο καλοκαίρι και ούτω καθ'  εξής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου